07.05.2013
Älypuhelimesta apua arkiliikunnan määrän seuraamiseen

Nykyisin lähes jokaisella on taskussaan älypuhelin ja se kulkee mukana kaikkialle. Lisäksi älypuhelimissa on joukko antureita, joiden avulla voidaan mitata liikettä. Täten puhelimet ovat oiva väline ihmisten arkiaktiivisuuden mittaamiseen. Esitetyssä artikkelissa arkiaktiivisuutta on mitattu tunnistamalla ihmisten aktiviteetit älypuhelimen kiihtyvyysantureita hyödyntäen. Esitelty menetelmä on riippumaton sekä käyttäjästä että puhelimen asennosta. Aktiviteetit pystytään esitellyllä menetelmällä tunnistamaan, jos puhelinta pidetään housun tai takin taskussa, repussa, olkahihnassa tai korvalla. Tutkimuksessa on osoitettu, että viisi perusaktiviteettia voidaan tunnistaa erittäin tarkasti kehitettyjä koneoppimismenetelmiä käyttäen. Artikkelin tulosten pohjalta on tehty mobiilisovellus Android ja Symbian^3 käyttöjärjestelmien puhelimille.

Siirtola P&  Röning J (2013) Ready-to-Use Activity Recognition for Smartphones. IEEE Symposium on Computational Intelligence and Data Mining (CIDM 2013), April 16-19.

Lisätiedot: pekka.siirtola(at)ee.oulu.fi

 
 
  
 
Vipuvoimaa EUltaTEKESOpetus- ja kulttuuriministeriöEuroopan sosiaalirahastoEuroopan aluekehitysrahastoElinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus