04.10.2013
Teknologia liikuttaa oululaisia kutsuntaikäisiä

Oulun kutsunnat poikkeavat tänä vuonna muun maan kutsunnoista. Kutsuntaikäiset osallistuvat MOPO-tutkimukseen, jossa testataan teknologian mahdollisuuksia aktivoida nuoria liikkeelle, osallistumaan ja olemaan oman elämänsä sankari. Kutsuntojen päättyessä kaupungilla liikkuu n. 500 nuorta miestä erilaisten mittareiden ja yhdessä nuorten kanssa kehitettyjen palvelusovellusten kanssa. Laitteiden kautta jaetaan tietoa nuorten palveluista, liikunnasta, omasta liikkumisesta ja terveydestä, tapahtumista ja nuoria ylipäätään kiinnostavista asioista. Mukana on oululaisen peliyrityksen Ludocraftin kehittämä Clans of Oulu -pelisovellus, ja liikkumista mitataan Polar Electron Polar Active -mittarilla.

 

Mopo -tutkimus käynnistyi vuonna 2009, jolloin alkoi laajan kutsuntaikäisten tietopankin keruu uuden palvelun ja teknologioiden suunnittelun pohjaksi. Taustalla oli huoli nuorten vähentyneestä arkiliikunnasta ja heikentyneestä kunnosta, mikä näkyi myös Puolustusvoimien tilastoissa. Mopo- tutkimuksen tieteellisesti tärkein osa on nyt toteutettava uuden nuorten hyvinvointipalvelun vaikuttavuustutkimus. Hankkeen toteuttavat ODL Liikuntaklinikka, Oulun yliopisto, Oulun kaupunki ja Virpiniemen Liikuntaopisto yhteistyössä hyvinvointiteknologiayritysten kanssa. Hankkeessa valmistuu kuusi väitöskirjaa. Yhteistyö Oulun kaupungin kanssa on palkittu Vuoden hyvinvointitekona (Pohjois-Pohjanmaan liitto 2012) ja TerveSOS -palkinnolla (Terveyden- ja hyvinvoinnin laitos 2013). Oulun kutsunnat päättyvät 4.10.

 
 
  
 
Vipuvoimaa EUltaTEKESOpetus- ja kulttuuriministeriöEuroopan sosiaalirahastoEuroopan aluekehitysrahastoElinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus